56. Disovo prolece - rezultati literarnih konkursa

Gradska biblioteka u Čačku

REZULTATI KONKURSA ZA LITERARNE RADOVE UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA MORAVIČKOG OKRUGA

Na konkurs za literarne radove učenika osnovnih škola Moravičkog okruga raspisan u okviru 56. Disovog proleća, stigao je 261 poetski i prozni tekst. Pisali su učenici iz 18 škola: „Milica Pavlović”, „Filip Filipović”, „Dr Dragiša Mišović”, „Sveti Sava” i „Vuk Karadžić” iz Čačka, „Vladislav Petković Dis” iz Zablaća, „Đeneral Marko Đ. Katanić” iz Bresnice, „Stepa Stepanović” iz Gornje Gorevnice, „Kotraža” iz Kotraže, „Marko Pajić” iz Viče, „Milan Blagojević” iz Lučana, „Goračići” iz Goračića, „Akademik Milenko Šušić” iz Guče i izdvojenog odeljenja iz Rtiju, „Milinko Kušić” iz Ivanjice, „Sveti Sava” iz Gornjeg Milanovca, „Ivo Andrić” iz Pranjana i izdvojenog odeljenja iz Brezne.

Žiri nastavnika srpskog jezika: Zorica Đaković (OŠ „Vladislav Petković Dis”, Zablaće), Dragana Mijušković (OŠ „Dr Dragiša Mišović”, Čačak) i Bojana Nikšić (OŠ „Milica Pavlović”, Čačak), na sastanku održanom u Čačku, 13. maja 2019. odlučio je da prvu nagradu za poeziju za mlađi uzrast, ponese Sanja Čolović, IV4, OŠ „Dr Dragiša Mišović”, za pesmu „Drug”. Druga nagrada pripala je Bogdanu Đokiću, učeniku IV3, OŠ „Milinko Kušić” iz Ivanjice, za stihove pod nazivom „Školska pesma”, dok je treću nagradu poneo Ognjen Ivanković, III1, OŠ „Vuk Karadžić”, za pesmu „Ko to tamo prlja”. Pohvale za poeziju ponele su: Ivana Čikiriz, II3, OŠ „Akademik Milenko Šušić” Rti, za pesmu „Ljubav” i Milica Cogoljević, đak II razreda OŠ „Goračići” iz Goračića, za pesmu „Sunce”. Za prozni rad pod nazivom „Najčudnija knjiga na svetu” prvu nagradu osvojila je Nika Radonjić Đorđević, IV4, OŠ „Dr Dragiša Mišović”, a drugu Ema Kos, učenica IV razreda OŠ „Đeneral Marko Đ. Katanić” iz Bresnice , za rad „Bajka o princezi Emi”. Treća nagrada pripala je Danilu Milovanoviću, IV4 OŠ „Filip Filipović”, za tekst „Bio je odbačen”.

U oblasti poezije za stariji uzrast, prvu nagradu ponela je Natalija Bogdanović, đak VI2 razreda OŠ „Vladislav Petković Dis” iz Zablaća, za pesmu „Tišina”. Drugo mesto osvojio je Uroš Tišma, učenik VI4 razreda OŠ „Dr Dragiša Mišović” za pesmu „Igra”, a treće Jovana Šarković, VI1, OŠ „Sveti Sava” iz Čačka, za pesmu „Zavičaj”.

Žiri je jednoglasno pohvalio Dijanu Urošević, učenicu VII1 OŠ „Vladislav Petković Dis” za pesmu „Odlazak” i Milenu Brković, VIII razred OŠ „Ivo Andrić” Brezna, za pesmu „Takva sam”. Prvu nagradu za prozni rad pod nazivom „Um je kao padobran – funkcioniše jedino ako je otvoren” (Albert Ajnštajn) ponela je Milica Stojić, VII2, OŠ „Akademik Milenko Šušić” iz Guče. Druga nagrada pripala je Aleksandru Karancu, učeniku V2 razreda OŠ „Milan Blagojević” Lučani, za rad „Sat”, dok je treće mesto osvojila Jana Čolović, VIII2, OŠ „ Dr Dragiša Mišović”, za tekst „Ovo je moj svet”.

Jednoglasnom odlukom žiri je pohvalio OŠ „Filip Filipović” za najveći broj poslatih radova na ovogodišnji konkurs u konkurenciji osnovnih škola.

Autorima najboljih radova nagrade će biti uručene u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Zablaću, u četvrtak, 30. maja 2019. godine u 12 časova.

 

REZULTATI KONKURSA ZA LITERARNE RADOVE UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA MORAVIČKOG OKRUGA NA 56. DISOVOM PROLEĆU

Na konkurs za literarne radove učenika srednjih škola koji je pratio 56. Disove svečanosti, stiglo je 88 poetskih i proznih radova iz osam srednjih škola Moravičkog okruga. Svojim radovima na tradicionalni poziv čačanske Biblioteke odazvali su se učenici Gimnazije, Medicinske, Prehrambeno-ugostiteljske, Tehničke i Mašinsko-saobraćajne škole iz Čačka, Gimnazije iz Ivanjice, Gimnazije „Takovski ustanak” iz Gornjeg Milanovca i iz Srednje škole „Dragačevo” iz Guče.

O nagradama je odlučivao žiri koji su činili profesori srpskog jezika i književnosti: Ilinka Ocokoljić (Gimnazija, Ivanjica), Nataša Nikolić (Gimnazija „Takovski ustanak”, Gornji Milanovac) i Jelena Ružić (Prehrambeno-ugostiteljska škola, Čačak). Prvu nagradu za poeziju ponela je Nevena Janjić, I7 razred, za pesmu „28 katrena-San”, a drugu nagradu Jana Radmilac, II9, za pesmu „Vaskrsnuće osećanja”, obe učenice Gimnazije iz Čačka. Treću nagradu za poetska ostvarenja dele dva autora: Vuk Dramićanin, II2, Gimnazija iz Ivanjice, za pesmu „Soba”, i Irena Vučković, I razred Prehrambeno-ugostiteljske škole u Čačku, za pesmu „Oboje volimo kišu”.

Pohvala za pesmu „Tebi” pripala je Smilji Pacić, učenici II razreda Gimnazije iz Ivanjice.

Prvu nagradu u oblasti proze dobio je Petar Vranić, IV1, Gimnazija iz Ivanjice, za rad „Usamljenost rađa misao, misao nezadovoljstvo, a nezadovoljstvo pobunu” (Meša Selimović). Druga nagrada pripala je Đorđu Novkoviću III7 za rad „Kavalo”, a treća Bojani Nikolić III7 za tekst „Neprebolni san”. Oba nagrađena učenika pohađaju Gimnaziju u Čačku. Žiri je jednoglasno odlučio da za prozne radove pohvali dva autora: Smilju Pacić, učenicu II razreda Gimnazije iz Ivanjice za tekst „Svi mi kažu da odrastem, a ja se osećam kao dete” (Đorđe Milosavljević) i Tijanu Topalović, učenicu III7 Gimnazije iz Čačka za rad „Kažu ne, nemoj lađom sna, nebo je samo drum bez dna... ”.

Takođe, jednoglasnom odlukom žirija, za najveći broj kvalitetnih radova prispelih na konkurs, pohvaljene su Gimnazija iz Čačka i Gimnazija iz Ivanjice.

Autorima najboljih radova nagrade će biti uručene u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Zablaću, u četvrtak, 30. maja 2019. godine u 12 časova.