Uručeni ključevi najveće javne biblioteke u Srbiji

 Otvaranje gradske biblioteke u Ćačku

Nakon 170 godina postojanja, Biblioteka kao najstarija ustanova kulture u Čačku je po prvi put dobila svoj, reprezentativni prostor. Svečanost otvaranja je upriličena u utorak, 26. marta 2019. na novoj lokaciji u Sinđelićevoj 24.

Nova zgrada Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” ispunjava nacionalne standarde za javne biblioteke i jedna je od najsavremenijih ustanova kulture u Srbiji. Sa 3.500 kvadratnih metara ona je najveća javna biblioteka pod jednim krovom u zemlji. U proleće 2017. godine započeta je rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja objekta koju je u celosti finasirao grad Čačak.

Otvaranje gradske biblioteke u Ćačku

Na osnovu idejnog rešenja arhitekte Momira Radišića, glavni projekat je uradio arhitekta Dušan Vulović, a izvođač radova je građevinsko preduzeće „Kej Valjevo”.

Gradska biblioteka u Čačku je sastavni deo kulturne politike Srbije i njeno poslovanje je u skladu sa nastojanjima Ministarstva kulture i informisanja da kulturni život u Srbiji bude bogatiji, raznovrsniji i decentralizovan.

Otvaranje gradske biblioteke u Ćačku

„Danas je svetao dan, jer se konačno skućila Biblioteka koja časno nosi ime velikog beskućnika u svetu, pesnika Vladislava Petkovića Disa. Prema meri svojih potreba, prema meri svoga ugleda, prema meri svoga grada – koji je napokon smogao snage da ovaj decenijama očekivani domaćinski poduhvat oposli, poglavito svojim sredstvima”, rekao je na svečanosti ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević.

Otvaranje gradske biblioteke u Ćačku

Pred više od trista gostiju, među kojima su bili i stručni saradnici, bibliotekari iz cele Srbije ministar Vukosavljević je istakao da se „sada stiču uslovi da čačanska biblioteka dodatno ojača kao bibliotečko-informacioni i kulturni centar, što već jeste i da ojača prestiž koji već ima.

Otvaranje gradske biblioteke u Ćačku

Želim da pod ovim krovom ono dobro postane još bolje i da ovaj novi komfor bude podsticaj za novi zamah čačanskog i srpskog bibliotekarstva. Neka i čačanski primer bude impuls i za druge sredine u Srbiji koje još uvek nisu rešile pitanje smeštaja svoje osnovne ustanove kulture, a to su biblioteke”.

U ime zajednice koja ima više od 100.000 stanovnika i koja je spoznala značaj biblioteke kao središta kulturnog života i okupljanja njenih članova govorio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

„Danas je važan dan za grad, za sve stanovnike Čačka i okoline jer po prvi put Gradska biblioteka počinje da radi pod svojim krovom. U 21. veku Čačak je dobio reprezentativnu ustanovu kulture, a osim što je ovo najveća javna biblioteka pod jednim krovom u Republici Srbiji, ona za sve nas ima mnogo veće i dublje značenje. U gradu u kome su stasala izvanredna spisateljska imena poput Disa, Branka V. Radičevića, Brane Petrovića i plejade ljudi od pera, jer ih je mnogo i plašio bih se da nekoga ne izostavim, veoma je važno imati kuću koja će čuvati, izdavati i preporučivati neiscrpno knjižno blago”, istakao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Nakon toga je usledilo uručenje simboličnog ključa nove zgrade direktoru Gradske biblioteke dr Bogdanu Trifunoviću. Za neobično dizajnersko rešenje ključa pobrinuli su se predškolci vrtića „Sunce” i vaspitačica Katarina Elveđi.

Otvaranje gradske biblioteke u Ćačku

Direktor čačanske Biblioteke je zahvalio Gradu Čačku kao osnivaču ustanove i investitoru, nadležnim upravama i službama koje su učestvovale od 2009. godine u donošenju potrebnih odluka i dokumenata, javnim preduzećima Čačka koja su podržala i pomogla tokom preseljenja i priprema za otvaranje, Ministarstvu kulture i informisanja na podršci za nabavku opreme, Narodnoj biblioteci Srbije na poklonu 1.200 novih knjiga za useljenje, kao i ostalim čačanskim ustanovama kulture na podršci proteklih decenija.

Otvaranje gradske biblioteke u Ćačku

„Nalazimo se u zgradi koja je na neki način presedan za kulturu Srbije, jer osim jednog aneksa postojeće biblioteke, skoro 30 godina nije bilo otvaranja potpuno nove zgrade matične biblioteke u zemlji. Zato je ovaj trenutak još izuzetniji... Sada imamo najveću zgradu javne biblioteke u Srbiji, a sigurno i šire, ali to samo po sebi nije dovoljno da bismo imali i vrhunsku biblioteku. A to nam je cilj, ne da bi bili bolji od drugih, već da budemo ustanova koja će omogućiti optimalnu simbiozu tradicionalnih bibliotečkih poslova i novih trendova informacionog doba.”

Otvaranje gradske biblioteke u Ćačku

Besedu o knjigama i bibliotekama održao je jedan od najnagrađivanijih književnika u Srbiji Vladan Matijević, završivši vrlo efektno svoje kazivanje: „I dobro je što se, nedaleko od hangara u kojima bruje kase, grade i biblioteke. Istina, pisci i njihove knjige danas slabo stoje na berzi. Čitaoci, takođe. Ali kad jednog jutra pukne berza i vrednost bude duh, oni što su dole biće gore. Pa i da berza nikad ne pukne, čitaoci su opet na dobitku. Želim sreću i uspeh ovoj ustanovi u budućem radu, jer ona je mesto za lečenje duše.”

Otvaranje gradske biblioteke u Ćačku

U umetničkom delu programa učestvovao je glumac Nebojša Kundačina koji je govorio Disove stihove i Hor Gimnazije u Čačku pod vođstvom profesorke Mirjane Janevske.