Rezultati konkurs za literarne radove osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga - 2021

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ

Rezultati konkursa za literarne radove učenika srednjih škola Moravičkog okruga

Na konkurs za literarne radove učenika srednjih škola rapisan povodom 58. Disovih svečanosti, stigao je 61 poetski i prozni rad iz osam srednjih škola Moravičkog okruga: Gimnazije, Ekonomske, Prehrambeno-ugostiteljske i Tehničke škole iz Čačka, Gimnazije i Tehničke škole iz Ivanjice, Gimnazije „Takovski ustanak” iz Gornjeg Milanovca i iz Srednje škole „Dragačevo” iz Guče.

Opširnije: Rezultati konkurs za literarne radove osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga - 2021

Nagrada „Mladi Disˮ Milici Rosić

Milica Rosić

Na ovogodišnji konkurs za Nagradu „Mladi Dis” pristiglo je četrdeset pet rukopisa pesničkih knjiga. Žiri u sastavu Sonja Veselinović, predsednica, Maša Seničić i Branislav Živanović, pažljivo je pročitao rukopise i nakon iscrpnog razmatranja odlučio da u najuži izbor uvrsti četiri rukopisa: rukopis pod naslovom Zadnji pogled u retrovizor Milice Rosić iz Lazarevca (šifra „Dijak Gligorije”) ; rukopis Heterotopija Nataše Gudelj iz Podgorice (šifra „Gordost i predrasudeˮ); Ne padaju nestale ptice Željka Jacques Lučića iz Novog Sada (šifra „Hazarder fox”) i Gnezdo Dunje Ožegović iz Beograda (šifra „DO”). Žiri je jednoglasno doneo odluku da Nagradu „Mladi Dis” za 2021. godinu dobije pesnička zbirka pod šifrom „Dijak Gligorije”, čiji autor je Milica Rosić iz Lazarevca.

Opširnije: Nagrada „Mladi Disˮ Milici Rosić

Stevan Tonić dobitnik Disove nagrade za 2021. godinu

Stevan Tonić dobitnik Disove nagrade za 2021. godinu

Stevan Tontić je rođen 30. decembra 1946. godine u Grdanovcima kod Sanskog Mosta. Završio je studije filozofije sa sociologijom u Sarajevu. Najpre radi u Redakciji za kulturu Televizije Sarajevo, a potom postaje urednik za književnost u izdavačkoj kući „Svjetlostˮ u kojoj osamdesetih godina uređuje časopis „Životˮ. Iz ratom zahvaćenog Sarajeva odlazi za Nemačku, gde u egzilu ostaje od 1993. do 2001. godine. Nakon povratka u Sarajevo, živi kao profesionalni književnik. Od 2014. godine stanovnik je Novog Sada.

Opširnije: Stevan Tonić dobitnik Disove nagrade za 2021. godinu

Raspisani konkursi za 58. Disovo proleće

Gradska biblioteka u Čačku

DISOV KONKURS POVODOM 58. DISOVOG PROLEĆA

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” u Čačku i Odbor Disovog proleća raspisuju konkurs za literarne radove učenika osnovnih škola u dve kategorije – poezija ili kraći prozni sastav (do jedne kucane strane). Tema je slobodna.

Pravo učešća imaju učenici osnovnih škola na području Moravičkog okruga.

Literarne radove žiri vrednuje posebno za poeziju, a posebno za prozu.

Tri najuspešnija rada iz svake oblasti, prema oceni stručnog žirija, biće nagrađena i objavljena u časopisu „Disovo proleće”. Rezultati konkursa biće poznati do 24. maja 2021. godine.

Rukopise u tri primerka dostaviti najkasnije do 20. aprila 2021. godine na adresu: Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis”, Sinđelićeva 24, 32000 Čačak. Radovi se mogu slati poštom ili doneti pojedinačno u Biblioteku, a mogu ih dostaviti predmetni nastavnici.

Čačak, 4. marta 2021.

Predsednik Odbora Disovog proleća
Dejan Aleksić

Opširnije: Raspisani konkursi za 58. Disovo proleće

Biblioteka otvara čitaonicu za osnovce

Čitaonica za osnovce

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ na početku 2021. godine uvodi novu uslugu i otvaranjem čitaonice za osnovce proširuje ponudu Odeljenja za decu i mlade. Čitaonica će biti otvorena 27. januara, na praznik Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja, čime se simbolično naglašava uloga Biblioteke u stalnoj podršci obrazovanju učenika.

Opširnije: Biblioteka otvara čitaonicu za osnovce

Sa knjigom bez distance

Sa knjigom bez distance

Jedno od najlepših radnih mesta na svetu je biblioteka (ne)skromno kažu bibliotekari. Na policima su složeni vekovi prošlosti i predskazivači budućnosti, na njima se nalazi blago pretočeno u reči. Gotovo da nema oblasti ljudskog života koja se nije udobno smestila na neku od stranica publikacija koju svakoga trenutka može prelistati bilo koji korisnik. Ljudsko znanje i iskustvo je utisnuto u knjigama kao neprocenjivo svedočanstvo koje potvrđuje da se možda baš i najbolji recepti za život, ljubav i prijateljstvo nalaze u njima. Prošlogodišnja i ovogodišnja zdravstvena situacija je pokazala da je jedna od najboljih preventivnih mera očuvanje duhovne i mentalne stabilnosti, a lek za dušu njeno veličanstvo – knjiga.

Opširnije: Sa knjigom bez distance

Program Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“

PROGRAM ZA OKTOBAR 2020.

 

Četvrtak, 1. oktobar u 18 časova
BOROVNICA
Promocija monografije o tehnologiji gajenja, zaštite i prerade borovnice
Učestvuju: dr Aleksandar Leposavić, dr Darko Jevremović, dr Zoran Keserović, dr Tatjana Vujović, dr Tanja Vasić, dr Branko Popović, moderator Tijana Bežanić
Mala sala


Petak, 2. oktobar u 19 časova
DVADESET GODINA ZUJANjA PČELICE
Otvaranje izložbe ilustracija Mijata Mijatovića iz izdavačkog opusa „Pčeliceˮ
Učestvuju: Bojana Jovanović, Mijat Mijatović, Goran Marković, dr Bogdan Trifunović, Tanja Vuković, učenici Muzičke škole
Galerija Biblioteke

Opširnije: Program Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“